+ All Categories
Home > Documents > Lotus Traveler

Lotus Traveler

Date post: 14-Oct-2014
Category:
Upload: syedmn21
View: 1,405 times
Download: 2 times
Share this document with a friend
43
1 “IBM Lotus Traveler (for Android & iPad) - Install , Configure , Admin” Open Mic Presenters : Shalini Varma Sandeep Deshpande
Transcript
Page 1: Lotus Traveler

1

“IBM Lotus Traveler (for Android & iPad) - Install ,

Configure , Admin” Open Mic Presenters :

Shalini VarmaSandeep Deshpande

Page 2: Lotus Traveler

2

OPEN MIC LOTUS TEAMOPEN MIC LOTUS TEAM

●Soumitra Limaye – Lotus Support ●Facilitator for Open Mics

●Sandeep Deshpande – Tech Support Engineer●Presenter

●Shalini Varma – Tech Support Engineer●Presenter

●Hansraj Mali - Lotus Technical Advisor●Focussing on Notes/Domino, LotusLive

Ranjit Rai - Lotus Technical AdvisorFocussing on Notes/Domino, LotusLive

Page 3: Lotus Traveler

3

Agenda

Traveler on Android OS

Traveler on Apple iPhone/iPad

Important Tips

Useful Links

Q&A

Page 4: Lotus Traveler

4

Overview – IBMOverview – IBM®® Lotus Lotus®® Notes Notes®® Traveler Traveler Lotus Traveler is based on the push email

technology.

Mailbox is constantly updated with arriving of email without the user intervention

Automatic wireless delivery of Lotus Domino mail and PIM data.

2-way synchronization

Over the air client or profile installation

Uses native device applications for best integration

Works over all wired / wireless connections

Administration support for device security policies and remote wipe.

You may hear the recording of previous open mic available [Link provided in the useful links section]

Page 5: Lotus Traveler

5

Lotus Notes Traveler Device Requirements ● Apple Devices and Operating Systems

■ iPhone, iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4

■ iPad

■ iPod Touch

■ Apple OS 3.x

■ Apple iOS 4.x● Nokia Devices

■ Nokia Series 60 3rd edition, including feature pack 1 and 2

■ Nokia Series 60 5th edition

■ Nokia manufactured phones are only versions supported● Windows Mobile Devices

■ Windows Mobile 6.0, Standard, Professional and Classic versions

■ Windows Mobile 6.1, Standard, Professional and Classic versions

■ Windows Mobile 6.5, Standard, Professional versions

Note :Lotus Notes Traveler version 8.5.2 does not run on Windows Mobile 5 devices.

● Android OS

■ Android 2.0 1 and above

Page 6: Lotus Traveler

6

Traveler support for Android OS

● Traveler is supported on these Android versions■ Android 2.01/2.1 (Eclair)■ Android 2.2 (Froyo)■ Android 2.3 (Gingerbread)

● Android is an open source OS from Google.

Page 7: Lotus Traveler

7

Traveler on Android OS● Mail, Calendar, lookup and auto update installer● Look and Feel

Page 8: Lotus Traveler

8

Traveler on Android OS● Installing Traveler on Android

Page 9: Lotus Traveler

9

Traveler on Android OS

● Activating Lotus Traveler security on Android device

Page 10: Lotus Traveler

10

Traveler on Android OS

● Inbox and New message

Page 11: Lotus Traveler

11

Traveler on Android OS● Calendar View in Android

Page 12: Lotus Traveler

12

Traveler on Android OS● Mail and Calendar Preferences in Android● (Lot of Preferences to customize)

Page 13: Lotus Traveler

13

Traveler on Android OS● Schedule Auto Synchronization in Android -

Page 14: Lotus Traveler

14

Traveler on Android OS● Reporting a problem from Android device-

Page 15: Lotus Traveler

15

Traveler on Android OS● Exporting the logs from Android device-

Page 16: Lotus Traveler

16

Traveler on Apple iPhone/iPadManual account setupManual account setup

Page 17: Lotus Traveler

17

Manual account setup...

Tip:- Account validation will fail for first time if you are not using SSL.

Page 18: Lotus Traveler

18

Manual account setup...

Tip:- Save the account even it it fails to validate.

Page 19: Lotus Traveler

19

Reading encrypted mails on Apple iPhone using Traveler companion app

● Traveler companion app can be used to read the encrypted mails on Apple iPhone.

● Administrator must enable it using the parameter

● <PROPERTY NAME="TSS_APPLE_ENCRYPT_ENABLED" VALUE="true"/> in file,

● “data\traveler\cfg\NTSConfig.xml”

● Apple iPhone user has to download this app from Apple iTunes store. It is freely available.

● ID file of the user must be uploaded to mail file to use Traveler companion app.

● http://www-10.lotus.com/ldd/dominowiki.nsf/dx/Traveler_Companion_FAQ

Page 20: Lotus Traveler

20

Reading encrypted mails Apple iPhone using Traveler companion app

Page 21: Lotus Traveler

21

Checking the ILNT.mobileconfig file if automatic profile installation fails to complete setup...

● When you login to homepage of Traveler server with username and password, you can generate an Apple profile and save it on PC. This is “ILNT.mobileconfig” file.

● You can open this file in Notepad to find out, if some server settings are incorrect ?

● This will tell you, why your Apple profile installation is failing, if it is due to incorrect values ?

● (screenshot on next page)

Page 22: Lotus Traveler

22

Checking the ILNT.mobileconfig file

Page 23: Lotus Traveler

23

Lotus Traveler – Important Tips

● 1. You are able to configure Nokia and Windows mobile successfully with Lotus Traveler but Apple iPhone is unable to complete the configuration.

● Solution:- This scenario generally happens when your FQDN of Traveler server is not mapped to public IP address. You are able to configure the Nokia and Windows mobile using public IP but Apple iPhone always tries to connect using FQDN because this FQDN comes in Apple Profile from the server document.

Page 24: Lotus Traveler

24

Lotus Traveler - Important Tips

● So use the field “External server URL” in the Server document > Lotus Traveler tab to specify the IP address of the Traveler server.

● e.g.- http://202.145.x.x:Port/servlet/traveler● Port need not to be specified if it is set to default 80.

Page 25: Lotus Traveler

25

Lotus Traveler - Important Tips

● 2. Apple iPhone users are unable to complete the account validation either using auto profile installation or using manual account setup, even after providing correct credentials and server URL. Nokia and Windows mobile are working fine.

● Solution:- Apple iPhone requires, HTTP OPTIONS command not to be blocked on Domino server.

● So check if you have a notes.ini parameter● HTTPDisableMethods=OPTIONS

Page 26: Lotus Traveler

26

Lotus Traveler - Important TipsLotus Traveler - Important Tips

● If you are using an Internet Sites document, just make sure that “OPTIONS” command is allowed in an Internet site document.

● If you Telnet to Traveler server on port 80 and issue the following commands, you will come to know, if HTTP OPTIONS is blocked ?

● OPTIONS * HTTP/1.1

● HOST: 192.168.1.53

Page 27: Lotus Traveler

27

Lotus Traveler - Important Tips

● 3. Meetings accepted by Traveler does not send confirmation notice to chairperson.

● Solution:- Only for sending confirmation mail to chair person, Lotus Traveler needs mail routing setup. If Lotus Traveler is able to communicate properly with home mail server of chair person, then it will send the mail else it will fail. This type of mail is not synchronized with mail file and thus not sent via Traveler user's home mail server.

Page 28: Lotus Traveler

28

Lotus Traveler - Important Tips

● 4. You cannot download an installer of Android on device if using SSL.

● Solution:- This problem can happen if your SSL certificate contains slash “/” in OU.

● If your SSL certificate is untrusted, then Android has an issue in downloading the file from untrusted certificate which is reported on Android website.

● Refer this link.● https://www-304.ibm.com/support/docview.wss?

uid=swg21457494

Page 29: Lotus Traveler

29

Lotus Traveler - Common issues● 5. Traveler user is constantly locked out even after

attempting to configure multiple times or even after deleting the user and registering again.

● Solution:- Check the security status of the user using the command as below

● “Tell Traveler security status Firstname Lastname”.● User may be having a security flag like...● wipeDevice, wipeApps, wipeStorageCard, lock ● Remove the flag using command like below,● “Tell Traveler security flagsremove wipeDevice *

Firstname Lastname”

Page 30: Lotus Traveler

30

Lotus Traveler - Important Tips

● 6. “nTraveler.exe” gets terminated abnormally.● Solution:- Make sure that, you have installed the

Traveler on correct version. E.g.- Installing Traveler 8.5.2 on Domino 8.5.1 can cause such problem.

● Remove HTTP and Traveler tasks from notes.ini and let the Domino to start. Then load HTTP and wait for 1 minute. Now load the Traveler task and check.

● Check if Anonymous access is blocked in server document for HTTP/HTTPS.

Page 31: Lotus Traveler

31

Lotus Traveler - Important Tips● Check if your firewall has not blocked the ports 50125

and 50126 which are used internally by Traveler server ● Reinstall the Domino and Traveler setup (do not

uninstall existing one) to fix missing or corrupted files.(Occasionally “nTraveler.exe” can be terminated due to missing or invalid Domino files.)

● If it still fails, start the Traveler task with “Load traveler –debugstartup” and provide following files.

notes.ini, \Domino\data\IBM_TECHNICAL_SUPPORT, servlets.properties, names.nsf ,\Domino\data\traveler\cfg

Page 32: Lotus Traveler

32

Lotus Traveler - Important Tips

● 7. Corporate lookup returns multiple user names for same user.

● Solution:- This scenario can happen if there are multiple directories available to Traveler server. It can also happen if the same user is found in local contacts and any server directory. Traveler server will return the user name from all the directories and will give choice to select the proper one.

Page 33: Lotus Traveler

33

Lotus Traveler - Important Tips

● 8. Users are able to sync the devices but during peak hours, it takes a long time to sync but works fine when there is less load. (Traveler 8.5.2 and above)

● Solution:- This problem happens if number of HTTP threads are less than required. You can increase the HTTP threads using parameter

● NTS_MAX_HTTP_THREADS=xxxx● Set this value to 200 or something. (Default is 100)

■ Use command “Tell Traveler status” to know, if you have sufficient number of HTTP threads.

Page 34: Lotus Traveler

34

Lotus Traveler - Important Tips● 9. How to secure a device if lost/stolen device never

again connects to a Traveler server for getting “wipe” command ?

● Solution:- You can use the Traveler policy to enforce the device password also decide the automatic wipe action if xx attempts fails to unlock the device.

● Note: For Nokia devices, this feature requires installation of a Nokia security enablement library. This library can be obtained from the below link.

● http://www.nokia.com/lotustraveler">Nokia IBM Lotus Notes Traveler site.

Page 35: Lotus Traveler

35

Lotus Traveler - Important Tips

Page 36: Lotus Traveler

36

Lotus Traveler - Important Tips

● 10. How to ensure the health of Traveler server ?● Solution:- You can check the health of Traveler server

using a command “Tell Traveler status”. ● It shows health in “Green”, “Yellow” or “Red”.● If many device sync requests are failing, then status

will be “Red”.

Page 37: Lotus Traveler

37

Lotus Traveler - Important Tips

● 11. How to recover if you accidentally delete any user document from “LotusTraveler.nsf” database ?

● Solution:- If you have accidentally deleted any user document LotusTraveler.nsf database and user is facing problems in sync, then please use the following command to delete the user completely from Traveler internal storage.

● “Tell Traveler delete * Firstname Lastname”● Please note that LotusTraveler.nsf is just an interface

to internal storage of Traveler. Deleting the user document from LotusTraveler.nsf does not delete it from internal storage.

Page 38: Lotus Traveler

38

Lotus Traveler - Important Tips

● 12. Traveler server is not able to communicate with user's home mail server when configured for first time.

● Solution:- This problem happens if the Traveler server is not aware of the IP address of user's home mail server. So just trace the IP address using command “Trace x.x.x.x” on Traveler server and check if the problem gets resolved.

Page 39: Lotus Traveler

39

Lotus Traveler - Important Tips

● 13. Can I install Traveler and Sametime on the same server ?

● Solution:- Yes you can install Traveler and Sametime on the same server as there are no conflicts with them.

● Just be sure to install the Sametime server first, start it once and then install Traveler server.

Page 40: Lotus Traveler

40

Commonly used Traveler server commands To shows the status like user information and user device

Tell traveler show <user>

To display all registered users for the Traveler serverTell traveler showusers

To know Traveler server versionTell traveler version

To collect the current system information of Traveler serverTell traveler systemdump

To know the active user connected on the Traveler serverTell traveler showactive

To push the policy immediate to the user deviceTell Adminp Process Traveler Tell Traveler Policy Update User Name/Acme

Note: The policy change is not pushed to affected user mail databases immediately. The admin

process task performs this push operation periodically, every 6 hours by default.

Page 41: Lotus Traveler

41

Useful Links

Traveler APAR Listing:

http://www.lotus.com/ldd/dominowiki.nsf/dx/Lotus_Notes_Traveler_APAR_listing#852nlv1

Traveler Recommended Maintenance:

http://www.ibm.com/support/docview.wss?uid=swg24019529

Best Practices Submitting a problem report:

http://www-10.lotus.com/ldd/dominowiki.nsf/dx/Best_Practices__Submitting_a_problem_report_from_a_device

Traveler Wiki-based InfoCenter:

http://www.lotus.com/ldd/dominowiki.nsf/xpViewCategories.xsp?lookupName=Lotus Notes Traveler8.5.2 Documentation

Previous Open Mic conducted on 14 Oct 2010 recording and Q&A :

https://www-304.ibm.com/support/docview.wss?uid=swg21451611

Page 42: Lotus Traveler

42

Q&A

Page 43: Lotus Traveler

43

Thank you all !


Recommended