+ All Categories
Home > Documents > PAPER-1 (B.E./B.TECH.) JEE MAIN 2019

PAPER-1 (B.E./B.TECH.) JEE MAIN 2019

Date post: 28-Feb-2022
Category:
Upload: others
View: 6 times
Download: 0 times
Share this document with a friend
of 17 /17
PAPER-1 (B.E./B.TECH.) JEE MAIN 2019 Computer Based Test Solutions of Memory Based Questions Date: 8 th April 2019 (Shift-2) Time: 02:30 P.M. to 05:30 P.M. Durations: 3 Hours | Max. Marks: 360 Subject: Chemistry www.embibe.com
Transcript
Page 1: PAPER-1 (B.E./B.TECH.) JEE MAIN 2019

PAPER-1 (B.E./B.TECH.)

JEE MAIN 2019 Computer Based Test

Solutions of Memory Based Questions

Date: 8th April 2019 (Shift-2)

Time: 02:30 P.M. to 05:30 P.M.

Durations: 3 Hours | Max. Marks: 360

Subject: Chemistry

www.embibe.com

Page 2: PAPER-1 (B.E./B.TECH.) JEE MAIN 2019

JEE MAIN 8 APRIL 2019 SHIFT-2 Chemistry

1. Which of the following alkenes will give Anti-Markovnikov’s product as the major product

(A)

(B)

(C)

(D)

Solution: (D)

Markovnikov’s product is formed when a stable carbocation is formed on the more substituted carbon.

In CF3 − CH = CH2, the carbocation formed will be destabilized by strong −I group of CF3. Hence, the Anti-

Markovnikov’s product will be formed.

2. Glucose and Fructose can be distinguished by:

(A) Barford’s test

(B) Fehling solution

(C) Benedict solution

(D) Seliwanoff’s test

Solution: (D)

Seliwanoff’s test is used to distinguish between glucose and fructose. Seliwanoff’s reagent (0.5% resorcinol in 3N

HCl) gives red solution with fructose but no change in colour with glucose.

3. Which of the following is incorrect about interstitial compounds?

(A) very reactive

(B) high metallic conductivity

(C) very hard

(D) high melting point

Solution: (A)

Interstitial compounds are almost inert by nature. Hence, ‘very reactive’ is the wrong description of interstitial

compounds.

4. Henry constant for the gases W, X, Y and Z are 0.5, 2, 35, 40 bar respectively, then select correct graph.

Page 3: PAPER-1 (B.E./B.TECH.) JEE MAIN 2019

JEE MAIN 8 APRIL 2019 SHIFT-2 Chemistry

(A)

(B)

(C)

(D)

Solution: (D)

Pgas = KH. Xgas

Where, Pgas is the partial pressure of gas.

KH is Henry’s constant

Xgas is mole fraction of gas

Pgas = KH(1 − XH2O)

Pgas = KH − KHXH2O

5.

The product in the above reaction will be?

Page 4: PAPER-1 (B.E./B.TECH.) JEE MAIN 2019

JEE MAIN 8 APRIL 2019 SHIFT-2 Chemistry

(A)

(B)

(C)

(D)

Solution: (A)

lp of N − in a, b, d, e are involved in delocalization, so they are not reactive, while lp in c is not involved in

delocalization and hence, it is more reactive towards the electrophile.

6. Which of the following correct about [ICl4]− and ICl5 compounds?

(A) Both are isostructural

(B) [ICl4]− is square planar and ICl5 is square pyramidal

(C) [ICl4]− is square pyramidal and ICl5 is square planar

(D) ICl4− is tetrahedral and ICl5 is pentagonal bipyramidal

Solution:

Page 5: PAPER-1 (B.E./B.TECH.) JEE MAIN 2019

JEE MAIN 8 APRIL 2019 SHIFT-2 Chemistry [ICl4]− = lp + bp = 2 + 4 = sp3d2

square planar

ICl5  = 1 lp + 5 bp = 6 = sp3d2

square pyramidal

7. A →k1

B →k2

C; If both the reactions are first order and d[B]

dt= 0; [B] is equal to:

(A) (k1 + k2)[A]

(B) (k1 − k2)[A]

(C) (k1 × k2)[A]

(D) k1

k2[A]

Solution: (D)

d[B]

dt=Rate of formation of B − Rate of dissociation of B

d[B]

dt= k1[A] − k2[B]

d[B]

dt= 0;   k1[A] − k2[B] = 0

[B] =k1[A]

k2

8. More covalent compound among the following is

(A) BeX2

(B) MgX2

(C) SrX2

(D) CaX2

Solution: ()

Beryllium Halides are more covalent in nature, this is due to small size and high charge density of Be+2 ion. Hence it

has high polarization power and more covalent character.

Page 6: PAPER-1 (B.E./B.TECH.) JEE MAIN 2019

JEE MAIN 8 APRIL 2019 SHIFT-2 Chemistry

9. The percentage of C in CH4 is

(A) 75%

(B) 25%

(C) 50%

(D) 65%

Solution: (A)

Mass by mass percentage of C in CH4 is

CH4 = 12 + 4 = 16

Atomic mass of C = 12

Percentage C in CH4 =12

16× 100

= 75%

10. If wavelength of a particle of momentum P is equal to λ; then the wavelength for momentum 1.5 P is ?

(A) 2

(B) 4

(C) 3

(D) λ

Solution: (A)

De-Broglie wavelength 𝜆 =h

P

(λ =h

P) given ……(i)

λ2 =h

1.5 P ……(ii)

(ii)

(i)=

λ2

λ=

P

1.5 P

λ2 =10

15λ =

2

11. Fe+2 + Ag+ → Fe+3 + Ag

Eo Ag+

Ag= x V

Eo Fe+3

Fe= z V

EoFe+2

Fe= y V

Then Ecello is?

Page 7: PAPER-1 (B.E./B.TECH.) JEE MAIN 2019

JEE MAIN 8 APRIL 2019 SHIFT-2 Chemistry

(A) x + 2y − 3z

(B) x − y

(C) x − z

(D) 2x + y − 3z

Solution: (A)

Fe+2A

+ Ag+C

→ Fe3+ + Ag

Ecello = SRP of cathode − SRP of anode

= EoAg+

Ag− E°

Fe+3

Fe+2

= x − EoFe3+

Fe+2

Since E°cell is an intensive property, the E°cell values are not additive by nature. But the standard Gibbs free energy

change is an extensive property and hence can be added.

(i) Fe+3 → Fe → Z = E1o;   ΔG1 = −3 × F × Z

(ii) Fe+2 → Fe y = E2o; ΔG2 = −2 × F × Y

Subtracting (ii) from (i)

Fe+3 → Fe+2 ΔG3 = ΔG1 − ΔG2

(Eo = −2y + 3z)

Ecello = x − (−2y + 3z)

= x + 2y − 3z

12.

Product of the above reaction is

(A)

(B)

Page 8: PAPER-1 (B.E./B.TECH.) JEE MAIN 2019

JEE MAIN 8 APRIL 2019 SHIFT-2 Chemistry

(C)

(D) All of these

Solution: (A)

H2| Pd − C reduced the −C ≡ N into −CH2 − NH2 and into 2𝑜 Alcohol.

13. Polysubstitution is the drawback of which of the following reaction?

(A) Friedel-Craft’s acylation

(B) Friedel-Craft’s alkylation

(C) Reimer Tiemann Reaction

(D) Wurtz Reaction

Solution: (B)

Alkylation is followed by polyalkylation as alkyl group is highly activating

While other are not followed by polyalkylation.

Page 9: PAPER-1 (B.E./B.TECH.) JEE MAIN 2019

JEE MAIN 8 APRIL 2019 SHIFT-2 Chemistry

14.

(A)

(B)

(C)

(D)

Solution: (A)

Intramolecular aldol

15. Hybridisation of ICl4− is

Page 10: PAPER-1 (B.E./B.TECH.) JEE MAIN 2019

JEE MAIN 8 APRIL 2019 SHIFT-2 Chemistry

(A) sp3

(B) sp3d

(C) sp3d2

(D) sp3d3

Solution: (C)

Steric number = σ + lp

= 4 + 2 = 6

sp3d2 hybridised.

16. Mond's Process purification is used for

(A) Mn

(B) Ni

(C) Fe

(D) Al

Solution: (B)

Mond's Process

Ni(s) + 4CO(g) ⇌ Ni(CO)4(g)

In the Mond Process for the purification of Nickel carbon monooxide is reacted with nickel to produce Ni(CO)4;

which is a gas and can therefore be separated from solid impurities.

17. Which of the following species has highest bond length and diamagnetic ?

(A) C2−

(B) N22−

(C) O22−

(D) O2

Solution: (C)

O2(16) = σ1s2σ∗1s2 σ2s2 σ∗2s2 σ2pz2 π2px

2 = π2py2

π∗ 2px1 = π2py

1

Paramagnetic; Bond order = 2

Page 11: PAPER-1 (B.E./B.TECH.) JEE MAIN 2019

JEE MAIN 8 APRIL 2019 SHIFT-2 Chemistry

O22−

(18)= σ1s2σ∗1s2 σ2s2 σ∗2s2 σ2pz

2 π2px2 = π2py

2 π∗ 2px2 = π∗2py

2

Diamagnetic; Bond order= 1 ;

N22−

(16)= σ1s2σ∗1s2 σ 2s2 σ∗2s2 π2px

2 π2py2 σ2pz

2π∗2px1 = π∗2py

1

Paramagnetic; Bond order = 2

C2−

(13)= σ1s2σ∗1s2 σ 2s2 σ∗2s2 π2px

2 = π2py2 σ2pz

1

Paramagnetic; Bond order = 1

2(9 − 4) = 2.5

16. Good reducing nature of H3PO2 is due to the presence of

(A) One P − OH bond

(B) One P − H bond

(C) Two P − OH bonds

(D) Two P − H bonds

Solution: (D)

The reducing nature of H3PO2 is due to 2  P − H band.

17. Which of the following compound is used for treatment of cancer.

(A) cis [Pt(NH3)2Cl2]

(B) trans (Pt(NH3)2Cl2)

(C) trans (Pd(NH3)2Cl2)

(D) cis [Pd(NH3)2Cl2]

Solution: (B)

Cis chloroplatin = Cis [Pt (NH3)2Cl2]

is used for cancer treatment

18. The spin-magnetic moment of anionic and cationic part of complex [Fe(H2O)6]2[Fe(CN)6] respectively are

(A) 2.9  and  4.9 BM

(B) Zero and 4.9 BM

(C) 4.9 and Zero BM

(D) Zero and 2.9 BM

Page 12: PAPER-1 (B.E./B.TECH.) JEE MAIN 2019

JEE MAIN 8 APRIL 2019 SHIFT-2 Chemistry

Solution: (C)

In both cases iron exhibits +2 oxidation state

Electronic Configuration = [Ar]3d6

In [Fe(H2O)6]2+, H2O is a weak field ligand and hence no pairing up.

∴ n = 4 ⇒ Spin magnetic moment = √4(4 + 2) = √24 = 4.9 BM

In [Fe(CN)6]4−; CN is a strong field ligand and hence, paring up happens ∴ n = 0 ⇒ spin

19. Name of the element having atomic number 119 is

(A) Uu

(B) Uun

(C) Une

(D) Uue

Solution: (D)

The element with atomic number 119 is called ununennium (Uue)

20. The structure of Nylon 6 is

(A)

(B)

(C)

(D)

Solution: (B)

Nylon 6 is obtained by heating caprolactam with water at high temperature

Page 13: PAPER-1 (B.E./B.TECH.) JEE MAIN 2019

JEE MAIN 8 APRIL 2019 SHIFT-2 Chemistry

21.

Product is

(A)

(B)

(C)

(D)

Solution: (D)

Page 14: PAPER-1 (B.E./B.TECH.) JEE MAIN 2019

JEE MAIN 8 APRIL 2019 SHIFT-2 Chemistry

22. 0.27 g of fatty acid is dissolved in 100 ml of solvent. 10 ml of such solution is taken and placed over round plate.

Distance from centre to edge is 10 cm. Now solvent is evaporated and only fatty acid is remaining. Density of fatty

acid = 0.9 g/cc . The height of fatty acid layer is

(A) 10−4 cm

(B) 10−6 cm

(C) 10−8 cm

(D) 10−2  cm

Solution: (A)

Mass of fatty acid = 0.027 g in 10 ml solution

Density of fatty acid 0.9 g/cc

Volume of fatty acid =0.027

0.9= 0.03 cc

Area of plate = πr2 = 3 × 102 = 300  cm2

Height of fatty acid layer =volume

area=

0.03

300= 10−4 cm

23. ‘A’ crystallizes in a BCC lattice. If the atom at the body centre is replaced with atom ‘B’ having twice the radius,

then the packing efficiency of the unit cell is ?

(A) 68%

(B) 74%

(C) 82%

(D) 90.5%

Solution: (D)

Page 15: PAPER-1 (B.E./B.TECH.) JEE MAIN 2019

JEE MAIN 8 APRIL 2019 SHIFT-2 Chemistry

If radius of A is r radius of B will be 2r. Atoms in the body diagonal touch.

Therefore:

r + 2r + 2r + r = √3 a

6 r = √3 a or a =6r

√3

Packing Efficiency

=1 ×

43

πr3 + 1 ×43

π(2r)3

a3=

43

πr3 × 9

(6r/√3)3

=4 × 9 × π × r3 × 3√3

3 × 216 × r3= 90.5 %

24. Enol content is maximum in

(A)

(B)

(C)

(D)

Solution: (A)

Enol content in mono-keto group is less than di-keto groups, so D will be least enolic. In (A), (B) and (C) di-keto

groups and active methylene group are present.

Now, among (A), (B) and (C), the methylene group in (A) is attached to strong -M groups (−COCH3). Thus, its

methylene group will be most acidic and it will have the highest enolic content. Hence (A) is the answer.

25. 5 mole of ideal gas at 100 K (CVm = 28  J mol−1K−1) .It is heated up to 200 K. ΔU and Δ(PV) for the process is

(R = 8 J/(mol − K)

(A) ΔU = 28 kJ ;  Δ(PV) = 8 kJ

(B) ΔU = 14 kJ ;  ΔPV = 4 kJ

(C) ΔU = 14  kJ ;  Δ(PV) = 8 kJ

Page 16: PAPER-1 (B.E./B.TECH.) JEE MAIN 2019

JEE MAIN 8 APRIL 2019 SHIFT-2 Chemistry

(D) ΔU = 28  kJ ;  Δ(PV) = 4 kJ

Solution: (B)

ΔU = nCVΔT

= 5 × 28 × 100 = 14000 J

= 14 KJ

Δ(PV) = nRΔT = 5 × 8 × 100 = 4000 J = 4 kJ

26. Find out percentage strength of 11.2 V H2O2

(A) 34%

(B) 3.4%

(C) 1.7 %

(D) 13.8%

Solution: (B)

Molarity of H2O =Volume Strength

11.2

M =11.2

11.2= 1

∴ 1 molar means 1000 ml and solution contains 1 mole H2O2 = 1 × 34 gm

∴ 1000 ml solution contains =34

1000× 10 = 3.4%

27. S(s) + O2(g) ⇌ SO2(g);   k1 = 1052

2 S(s) + 3O2(g) ⇌ 2SO3(g); k2 = 10129

Then Keq for the reaction: 2 SO2(g) + O2(g) ⇌ 2 SO3(g) is

(A) 1025

(B) 1077

(C) 1070

(D) 1040

Solution: (A)

Keq =(SO3)2

(SO2)2(O2)

K1 =(SO2)

(O2)= 1052

K2 =(SO3)2

(O2)3= 10129

Page 17: PAPER-1 (B.E./B.TECH.) JEE MAIN 2019

JEE MAIN 8 APRIL 2019 SHIFT-2 Chemistry

Keq =1012 g

(1052)2= 1025


Recommended